perjantai 31. elokuuta 2007

Sanoista härkää, sarvista pirua

Kolme tärkeää asiaa täytyisi pitää kaiken aikaa mielessä.

ENERGIA. Henkilökohtainen energiakriisini vaatii ratkaisua. Energiaa pitää lakata hukkaamasta turhuuksiin, kuten tuohon valvomiseen. Sen sijaan uudistuvia energiavaroja pitää käyttää. Liikkumiseen tarkoitettu energia pitää käyttää, jotta vanhan vesittyneen polttoaineen tilalle tulee uutta rätisevää ja säkenöivää energiaa. Siis, arkena on mentävä nukkumaan viimeistään yhdeltätoista. Ja päivittäin on harrastettava jonkinlaista liikuntaa! Ja tänään menen ajoissa nukkumaan, vaikkei arki olekaan.

SUUNTA. Voihan sitä harhailla päämäärättömästikin. Ja niinkin voi olla onnellinen, jos on valmis ottamaan vastaan sen, mitä eteen tulee. Ainakin työni puolesta minut pitää kuitenkin ajatella myös suuntaa. Miettiä valintojani siltä kannalta, mihin ne vievät, eikä niinkään miltä ne juuri nyt tuntuvat. Tässä sellainen kompromissi voisi olla hyvä. Pitää mielessään suunta, mahdollisuuksien mukaan tehdä aktiivisia valintoja suunnan ylläpitämiseksi, ja sen jälkeen sitten hyväksyä se, mitä vastaan tulee.

OPPIMINEN. Kaikesta voi aina oppia, mutta kaikesta voi myös olla oppimatta, jos niin haluaa. Oppiminen voi olla työlästä, kivuliastakin, mutta usein johtaa parempaan tulokseen kuin silmiensä ummistaminen. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, ettei kaikkea voi oppia heti täydellisesti, vaan tullakseen taitavaksi jossain, on ensin nöyrryttävä kompuroimaan ja olemaan täydellisen noviisi. Käytännössä tämä tarkoittaa uusien haasteiden vastaanottamista, syiden ja seurausten tarkastelua, sekä uusien ajatus- ja toimintamallien etsimistä. Tähän kategoriaan minä lasken myös suuren osan masennuksesta toipumista. Aika tekee toki osan tehtävää, mutta paljon taitaa olla kiinni myös siitä, miten oppii luomaan itselleen positiivisia ja rakentavia ajatus- ja toimintamalleja.

Ei kommentteja: