maanantai 13. elokuuta 2007

Mitä vikaa mun leegoissa?

Miten paljon ihminen voi luoda asioita itseensä tyhjästä silloin, kun on kyse ihmisen taidoista, valmiuksista, ominaisuuksista, energiasta, mistä vain ihmisen psyykkiseen puoleen kuuluvasta. Onko elämä kuin legoilla rakentamista? Asettaako olemassa olevien palikoiden koko ja muoto rajat sille, mitä voimme rakentaa?

Ajatellaan, että joku rakentaa aina vain kolmen palikan tornin, eikä koskaan mitään muuta. Sehän voi johtua siitä, että hänellä on vain ne kolme palikkaa käytössään. Hän ei ehkä ole koskaan saanut enempää. Tai ehkä loput ovat menneet rikki. Tai mahdollisesti kadonneet. Hän siis käyttää kaikki palikkansa, eikä kolmesta palikasta tule sen korkeampaa tornia, vaikka kuinka yrittäisi. Kärryillä vielä?

Toisaalta voisi olla niin, että palikoita kyllä on, mutta hän jostain syystä ei halua käyttää enempää kuin ne kolme. Ehkä hän ei osaa rakentaa muuta, ehkä hän ei halua tai uskalla. Vai eikö hän tiedä noiden muiden palikoiden olemassaolosta?

Saammeko me siis elämämme rakentamiseen tietyn määrän palikoita, ja se asettaa rajat mielikuvituksellemme, vai voimmeko luoda itsellemmä määrättömästi juuri haluamamme laisia palikoita, ja vain mielikuvitus on rajana? Voinko siis edes joskus syyttää elämää siitä, että palikoita on liian vähän, vai pitääkö todella aina ja kaikessa vain katsoa peiliin?

4 kommenttia:

Alcinoe kirjoitti...

Eikös niitä palikoita tipahtele polun varteen ja männikköön koko ajan? Sitten pitää tiirailla, mikä olisi itselle sopiva. Joku rakentelee alati uutta hiljattain löytämistään palikoista, toinen rakentaa vakaasti sitä yhtä ja samaa, eikä huolikaan ainoatakaan sopimatonta palikkaa pinoonsa. Joku on niin nuutunut etsimään enää yhtäkään hiton palikkaa, että kasailee uusiksi vanhat rakennelmansa.

Jr. Jones kirjoitti...

Mikä viisauden verbalistuma! Tuossahan voisi olla järkeä. Siis tuo pointti, että niitä palikoita putoilee sinne tänne, ja sieltä sitten niitä voi etsiskellä. Miten en sitä ole nähnyt. Olen jotenkin aina ajatellut, että ne on joko valmiina, ne tehdään itse, tai joku ojentaa ne. Enkä siis välttämättä löydä juuri sitä palikkaa jota etsin, mutta voin löytää toisen paremman. Ah, kaunista.

Alcinoe kirjoitti...

Näin. Suurta viisautta jo kolmenkymmenen vuoden kokemuksella... =)

Jr. Jones kirjoitti...

No, sinun vuotesi ovat tuoneet enemmän viisautta.