tiistai 11. syyskuuta 2007

Aikaa ei ole!

Tässä on nyt se peräänkuulutettu keskustelu maailmankatsomuksista. Täällä saa vapaasti melskata, minua ei häiritse, vaan ennemminkin ilahduttaa.

Ajattelin nyt ottaa tässä esiin yhden pointin, joka heräsi yrittäessäni ihmetellä kuka tuo (EDIT: väärä nimi lipsahti alunperin) Mikko Lahti oikein on. Hänen viimeisimmän postauksensa viimeinen lause kommenttina alkuräjähdykseen kuuluu: "Kuka painoi nappia". No...

Ajassahan on kyse vain ihmisen rytmitajusta. Siitä, miten me koemme vuodenaikojen vaihtelut, vuorokaudenaikojen vaihtelut, ja monet muut rytmisesti toistuvat asiat. Asetamme ne suoralle viivalle, aikajanalle. Ilman ihmisen rytmitajua, siis ilman ihmistä, ei kuitenkaan ole olemassa aikaa. Aika on harhaa. Juma, tämähän kuulostaa suurimmalta keksinnöltä sitten sen, kun maapallosta tuli pyöreä!

Tästä ajan harhakuvasta syntyvät myös käsitteet ennen ja jälkeen. Eli jos aikaa ei ole, ei ole myöskään käsitteitä "ennen" ja "jälkeen".

Tuntuu mahdottomalta ajatella, että aine voisi syntyä itsestään tyhjästä. (mikään ei kuitenkaan todista, että se olisi mahdotonta, vaikka me emme sitä kykenekään ymmärtämään). Mutta aineen ei kuitenkaan ole tarvinnut syntyä tyhjästä, mistään maagisesta luomisprosessista, tai ylipäänsä yhtään mistään. Aine on voinut olla aina olemassa, muodossa tai toisessa.

Me elämme ajan harhassa, ja yritämme kiivaasti selittää, mistä maailma on tullut, mitä oli ennen sitä. Luomiskertomus on minusta vain hyvä yritys selittää tämä tyhjästä syntymisen ongelma. Samalla on havaittu, että tätä jumalaahan voisi käyttää selityksenä monelle muullekin asialle, Jumalan pelolla voisi ohjailla ihmisiä, ja se, joka on saavuttanut aseman Jumalan äänitorvena, voi käyttää rajatonta valtaa, jota yksikään ihminen ei voi kiistää.

Ennen tieteen kehitystä tämä meni vielä läpi. Nyt tiede on alkanut tuoda toisenlaista maailmankuvaa, ja uskonto on menettämässä otettaan etenkin tieteistyneessä maailmassa. Kukaan ei kuitenkaan voi olla ihan varma, joten uskontoa ja sen rituaaleja vaalitaan ihan varmuuden vuoksi, ja koska niihin on totuttu, myös niiden toimesta, jotka eivät koe Jumalaa todelliseksi.

Tiede on kuitenkin törmännyt tähän itse mahdottomaksi todistamaansa asiaan: aine ei voi syntyä tyhjästä. Mutta nytpä sekin asia tuli ratkaistua. Aine ei ole syntynyt, se on aina ollut.

Ja Seppo Lahti: Ehkä Jumala painoi nappia, mutta mistä Jumala sitten tuli?

Nämä ajatukset voivat olla virheellisiä, Jumala voi olla olemassa, ja aikakin voi olla todellista, mutta juuri nyt minulle tämä kuulostaa loogiselta. Entäs teille?

18 kommenttia:

Alcinoe kirjoitti...

En ehdi järkevästi argumentoida, joten heitän Wikipediaa kehiin kuin eräät Raamattua ikään. Minun auktoriteettini ei tarvitse olla muiden auktoriteetti. ;)

Hakusanat:
pelurin todistus
aika (joka käsitteenä on ihmisen luoma, mutta fysiikassakin ilmiö)

Jr. Jones kirjoitti...

Hauska kuulla sinusta Alcinoe!

Lukaisin pikapikaa Wikiä. (ei kai kukaan voi kiistää sitä lähteenä ;)

Minä pelaan siis suurella riskillä... =D En vain ole vielä tavannut sellaista jumalaa, jota haluaisin seurata. Jumala on eräänlainen johtaja, ja minusta johtajuus pitää ansaita, eikä saavuttaa uhkailemalla. Olen liian ylpeä seuratakseni johtajaa, joka auttaakseen toista vaatii palvomaan itseään. Ylpeyteni saattaa johtaa minut ikuiseen kärsimykseen, mutta kaadunpa sitten ainakin saappaat jalassa.

Ajasta en päässyt mihinkään käsitykseen. Sen pohjalta mitä ymmärsin, en näin äkkiä löytänyt vastausta siihen, miten aika voidaan todentaa fysikaalisena ilmiönä. Se ei ole magneettista, ei sähköistä, ei kaasua, ei nestettä, eikä kai kiinteääkään ainetta.

Se, että tapahtuu muutosta, kausaalisuus, tai muukaan havaittavissa oleva, minkä pystyisin keksimään, ei näyttäisi todistavan ajan olemassa oloa muussa muodossa, kuin ihmisen luomana käsitteenä, eli ihmisen mieleen liittyvänä rakenteena.

En minä tätä pysty perustamaan muuhun kuin ihan arkilogiikkaan, joten tällä argumentilla ei liene paljonkaan painoarvoa. Olisi kuitenkin kiva, jos joku todistaisi väitteeni olevan virheellinen. Ja niin, että minäkin sen ymmärrän.

Mielenkiintoinen aihe joka tapauksessa, vaikka varsinainen pointti olikin oikeastaan se, onko maailman pitänyt joskus syntyä jostain, vai onko se vain voinut aina olla olemassa, ja miten tämä käsitys on sidonnainen aikakäsitykseemme.

Brim kirjoitti...

Blogissani odottaa sinua kunniamerkki... :)

Jr. Jones kirjoitti...

Kiitos Brimir... En ole ihan varma olenko kaikilta osin tämän arvoinen, mutta kiitän kunniasta.

Poronpaisti olkoon käypä hinta muuttoavusta... ; ) Taidat olla pohjoisen poikia, Brim?

Palaan omiin nimeämispisteisiini, kunhan olen ehtinyt tutkia tilannetta...

Ja yritän jatkossa toimia entistäkin enemmän ansiomerkkini velvoittamalla tavalla, jotta olisin kunniaksi merkille.

Anonyymi kirjoitti...

Heip Jr. Jones,
Tulin vierailulle Brimin blogista ja havaitsin blogisi mielenkiintoiseksi ja ajatuksia herättäväksi.

Aikaan liittyen täytyy saivarrella sen verran, vaikka tämä nyt onkin vain pieni asia, että kaikki eivät ajattele aikaa janana, senhän voi ajatella sykleinäkin. Onhan kellotaulukin pyöreä, ja 12-järjestelmä hallitsee kuukausia, jotka ovat ainakin länsimaiselle ihmiselle tärkeitä vuodenaikojen vaihtelua mitatessa.

Hyvää jatkoa ja kaikkia sen tapaisia asioita

toivottaa Pauliina

Jr. Jones kirjoitti...

Kiitos kommentistasi Pauliina!
Tuo syklinen aikakäsitys sopiikin erittäin hyvin siihen, että maailman ei ole tarvinnut syntyä, koska ei ole alkua, eikä loppua, vain ikuinen jatkumo. Tuohon mahtuu myös se kausaalisuus paremmin mukaan... Joten oleellinen pointti tuo "saivartelusi" minusta... = )

Mukavaa päivänjatkoa sinullekin, toivottavasti kuulen sinusta vielä...

Brim kirjoitti...

Seppo Lahti on eri kuin tuo Mikko Lahti. Ja voi viisumi, mie muistin väärin sen nimenkin. Sehän oli Seppo Juntunen eikä Lahti... varmaan tuo Mikko Lahti nyt sai miun pään jotenkin sekottamaan nimet.

Mutta Lapin poikia en ole, Karpo se vaan aikoinaan luovutteli aina tunnustuksia poronpaistien kera karvalakki päässä... siitä otin mallia.

Jr. Jones kirjoitti...

Hups!
Kiitos vaan, korjasin nimen. Meni Mikot ja Sepot sekaisin. Kiitos huomautuksesta...

Jaa, juu, Karpohan se olikin. Hannu se oli kova jätkä! Eikös se joskus jaellut jotain tuhatlappusiakin?

Annikki kirjoitti...

Minun täytyy nyt hieman korjata maailmankuvaasi ja kertoa, että aika ei ole harhaa, vaan todellakin olemassa. Se on neljäs käytössämme olevista ulottuvuuksista ja kaikkea muuta kuin ihmiskeksintö. pöh.

Brim kirjoitti...

Karpo oli hieno mies. Harmi kun hävisi telkasta. Pienen ihmisen puolella, haastatteluista kieltäytyviä ilkeitä vakuutusyhtiön johtajia vastaan.

Jakelihan se niitäkin tuhatlappusia ja ruusukimppujakin, mutta ne poronpaistit oli kyllä jotain niin legendaarista...

Minusta se oli hieno mies jo silloin kun olin pieni. Karpo oli yksi lempiohjelmani jo alle kouluikäisenä.

Alcinoe kirjoitti...

Minä tiesin, että Annikki auttaa nimenomaan tuon kysymyksen kanssa. =)

Jr. Jones kirjoitti...

Annikki:
Voisitko perustella. Mitä aika sitten on, jos se on olemassa? Miten sen olemassaolo on todennettu? Millä sitä mitataan, jossei ihmisen sisäisellä rytmitajulla? Miksi sinä uskot sen todellisuuteen?

Auttakaa nyt vähän, en ole opiskellut Fysiikkaa kovinkaan paljon, ja filosofiakin on jäänyt itseopiskelun varaan melko pitkälti...

Brim:
Ilmankos sinä oletkin oppinut noin oikeudenmukaiseksi ja hyväsydämiseksi, kun olet jo niin pienenä käynyt läpi Karporoinnin. Kyllähän minäkin sitä katselin, mutta taisi jäädä pari jaksoa väliin... ; )

Annikki kirjoitti...

No voi jumaliste, raapustelin hirvittävän pitkän kommentin ja selityksen ajasta, eikä se ole täällä.

Minne se katosi?

Nyt olen liian väsynyt tekemään sitä uudestaan.

Mikko Lahti kirjoitti...

Ettei aikaa enää ole!


Hei, sinullahan Jr. on samanlainen profeetallinen ilmoitus kuin Raamatun Ilmestyskirjan enkelillä! Tämä Herran väkevä sanansaattaja vannoo Jumalan nimeen ettei ihmiskunnalla ole enää aikaa. Vaan Jumalan pelastus-ja tuomiosuunnitelma maailmassa toteutuu.

Tuo enkelin lopunajallinen ilmoitus on ikäänkuin intermezzo,välinäytös,Kaikkivaltiaan Jumalan 6. ja 7. pasunatuomion välissä.


5. Ja enkeli, jonka minä näin seisovan meren päällä ja maan päällä, kohotti oikean kätensä taivasta kohti

6. ja vannoi hänen kauttansa, joka elää aina ja iankaikkisesti, hänen, joka on luonut taivaan ja mitä siinä on, ja maan ja mitä siinä on, ja meren ja mitä siinä on, ettei enää ole oleva aikaa,

7. vaan että niinä päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu hänen puhaltaessaan pasunaan, Jumalan salaisuus käy täytäntöön sen hyvän sanoman mukaan, jonka hän on ilmoittanut palvelijoillensa profeetoille." Joh. Ilm. 10:5-7.


Ajasta lyhyesti. Ihmiselämälle ja nykyisen maailman olemassaololle on elävien ja kuolleitten Jumala määrännyt tietyn eliniän.

Kysymys on siitäkin,käytänkö Herran minulle lahjoittaman ajan oikein?


Löysin vinkkisi muuten Tiinan blogista.

Jr. Jones kirjoitti...

Annikki:
No voi surkeuksien rovio! Minulle käy usein noin, tai ennen kävi. Nykyään aina kopioin koko kommentin ennen julkaisua (kiitos Alcinoen), jottei niin enää kävisi. Harmin paikka kerrassaan, harmin harmi. =(

Mikko:
Mikäli yhtään ymmärrän mitä profeetta tarkoittaa, niin minun ilmoitukseni ei ollut missään määrin profeetallinen. Vaan ehkä tuo alkuosa olikin huumoria... =)

Voihan sen noinkin ajatella, että aikamme on ennalta määrätty.

Kun omassa kirjoituksessasi viittasit, että tarvittiin joku painamaan sitä nappia, niin kumpi oli ensin: Jumala, vai jumalan äiti?

Miten sinä olet saanut poissuljettua sen vaihtoehdon, että Jumala ja Raamattu olisivat alunperin olleet vain vallankäytön välineitä?

Entä mitä sinä sanoisit tuosta ajan olemassaolosta? (ei siis mitä raamattu siitä sanoo, vaan mitä sinä sanoisit) Pitäisitkö mahdottomana sitä, että tietty määrä ainetta olisi vain aina ollut olemassa? Täytyihän Jumalankin ne rakennusaineet jostain hakea? Jos Jumalakin on aina ollut olemassa, eikö ole mahdollista, että jotain muutakin on ollut olemassa?

Ja olisin iloinen, jos voisimme sopia tietyistä pelisäännöistä jo näin etukäteen. Olet ehdottomasti tervetullut Blogiini. Toivon kuitenkin, ettet käyttäisi kaikissa kommenteissasi pelkästään suoria lainauksia Raamatusta. Olen hyvin kiinnostunut siitä, mitä sinä ajattelet uskovana kristittynä asioista, mutta raamattu minulla on itsellänikin, jos sitä haluan lukea. Kohtuudella käytettynä nekin on ihan ok, mutta ei sotkettaisi raamattua ihan joka asiaan. Minäkin lupaa puolestani olla levittämättä epäuskoani sinun blogissasi...

Annikki kirjoitti...

Kirjoitin aiheesta kokonaisen jutun, löytyy täältä.

et ole ilmeisestikään ainoa, joka aikaa on pohdiskellut, mutta ei hätää, et jää takuulla viimeiseksi.

Mikko Lahti kirjoitti...

jj.

En todellakaan usko materian ainaiseen olemassaoloon.

Uskon siihen että Jumala tyhjästä loi maailman sanallaan ja Hengellään.

Maailman synty on ylivertaisen informaation - siis sanan ja Hengen - voitto tyhjyydestä,ts. olemattomuudesta.

En näe siinä materialla mitään osuutta.

Jr. Jones kirjoitti...

Annikki:
Käynpäs tutkailemassa kirjoiutstasi. Ja en varmastikaan ole ainut pohtija, ja tähän ajatukseenkin on päätynyt varmaan useampi miljoona ihmistä.

Mikko Lahti:
Eli Jumala siis loi maailman tyhjästä. Nyt täytyy myöntää, etten muista kertooko raamattu miksi hän moiseen puuhaan ryhtyi.

Onko siis Jumala kuitenkin ollut aina olemassa? Entäs ne muut Jumalat? On vain yksi jumala, mutta siitä ei päästä sopuun ketkä ovat niitä huijareita... Vähän niin kuin on vain yksi oikea joulupukki, joka on telkkarissa jouluaattona, ja sitten on niitä markkinavetoisia huijareita tavarataloissa.

Ja minä en halua pilkata sinua Mikko, tai maailmakuvaasi. Yritän vain ymmärtää, miten sinä olet päätynyt sellaiseen maailmankuvaan kuin sinulla on, kun itse en mitenkään pysty näkemään sitä todellisena.

Mikä on saanut sinut uskomaan (enkä tarkoita pyhää henkeä).

Onko täällä ketään muiden uskontojen edustajia? Mitenkäs muut uskonnot mahtavat tuon maailman synnyn nähdä?