Minusta vastuu ymmärryksestä on yhtä lailla molemmilla osapuolilla. inakin siinä tapauksessa, että viestin halutaan tulevan ymmärretyksi. Jos se puolestaan on tarkoitettu vain herättämään ajatuksia, niin sittenhän on sama miten se tulkitaan, koska kaikki tulkinnat ovat yhtä oikeita. Käsittelen nyt kuitenkin vain viestintää, jossa toisten halutaan ymmärtävän viestimme oikein. Käyn seuraavassa vaiheittain läpi näkemykseni vastuun jakautumisesta.
Viestin tavoitteen määrittely
Viestin lähettäjän vastuulla on miettiä, mitä haluaa sanoa, kenelle ja miksi? Mitä viestillä halutaan saada aikaan?
Viestin ilmaisutavan muotoilu
Viestin lähettäjän vastuulla on muotoilla viesti niin, että se on vastaanottajan huomioiden mahdollisimman yksiselitteisesti tulkittavissa. Viestinnästä vain pieni osa koostuu sanoista. Niinpä kirjallisessa viestissä suurin osa viestistä jää välittymättä. Siksi sen vähäisen sanallisen osan pitäisi olla tarkkaan harkittua ja mahdollisimman yksiselitteistä.
Ainakin minulta itseltäni tämä vaihe tuppaa unohtumaan kokonaan. Sitä vain alkaa suoltaa sekavia ajatuksiaan toisten nähtäville miettimättä sen kummemmin päämääriä tai viestin vastaanottajia. Lopputuloksena on sitten sekavia postauksia, joista saattaa puuttua kokonaan punainen lanka. Etenkin kommenttilootassa käy usein näin. Itsensä ilmaisemisen tarve on suurempi kuin asian määrä.Viestin vastaanottaminen
Saatuaan viestin, vastaanottajan tehtävänä on yrittää ymmärtää, mitä viestin lähettäjä viestillään tarkoitti. Koska hän ei voi olla siitä varma, vaan tulkitsee asioita omasta näkökulmastaan, kannattaa hänen tarkistaa lähettäjältä ymmärsikö viestin oikein. Myös lähettäjän kannattaa tarkistaa, että hänen viestinsä on ymmärretty niin kuin se oli tarkoitettu.
Tämä on jo tosi hankala vaihe. Aika usein viestiä tulkitsee vain omasta näkökulmastaan, ja unohtaa edes miettiä mikä toisen näkökulma ja motiivi olisi voinut olla, puhumattakaan eri vaihtoehdoista. Saattaa loukkaantua omasta tulkinnastaan, tarkistamatta sitä ensin oikeaksi. Toisaalta myös viestin lähettäjä saattaa loukkaantua siitä, että häntä ymmärretään väärin, lähettäjän tulkinnan mukaan tahallaan tai tahattomasti.Ymmärrykseen pääseminen
Viestin vastaanottajan pitää kysyä ja tarkistaa, ja lähettäjän täsmentää viestiään niin kauan, että ainakin kohtuullisella tasolla voidaan katsoa viestin tulleen ymmärretyksi. "Tarkoititko, että...?" "En, vaan...." "Ai siis...?" "Juuri niin!"
Vasta kun ensimmäinen viesti on ymmärretty, voidaan siihen liittää seuraava viesti.
Tämä ymmärtämisprosessi saattaa jäädä läpi käymättä monestakin syystä. Ensinnäkin on joskus vaikea myöntää toiselle, ettei ymmärtänyt. Toisethan voisivat pitää tyhmänä. Sitä usein myös luulee ymmärtäneensä, eikä näe tarpeelliseksi tarkistaa asiaa, kunnes selviää, ettei oikeasti ymmärtänytkään. Joskus ei vaan jaksa yrittää ymmärtää, kun ei näe asiaa niin merkittäväksi itselleen.Harvoinhan tämä näin toteutuu, ja siksi niitä väärin tulkintoja ja loukkaantumisia niin paljon tulee. Vastuu ymmärtämisestä on minusta kuitenkin ehdottomasti molemmilla osapuolilla.
Huvittavan yleistä on, että samaa lausetta jankataan uudestaan ja uudestaan, yhä kovenevalla äänellä. Jos ei toinen sitä lausetta heti ymmärtänyt, miksi se tulisi ymmärretyksi jos sen sanoo kovemmalla äänellä? Ehkä kannattaisi käyttää jotain toisia sanoja...
"Annatko sen minulle." "Minkä?" "No sen." "Siis minkä sen?" No sen sieltä! Etkö tajua?!"
Viestin lähettäjällä on lisäksi vastuu siitä, että kirjoittaa korrektisti, eikä pyri tahallaan loukkaamaan ketään. Vaikka kyse olisikin minun omasta blogistani, koen olevani KOHTUUDELLA vastuussa sanojeni vaikutuksista, sellaisistakin, jotka ovat syntyneet tuottamuksellisesti. Eihän liikenteessäkään ole yliajo-oikeutta.
Jos viestintäni loukkaa jotakuta, ja se tulee tietooni, pitäisin kohtuullisena pyytää anteeksi, ja kertoa, etten tarkoittanut, vaikkei syy olisikaan minun. Luultavasti kuitenkin minäkin olen ihminen, enkä pysty tätä käytännössä toteuttamaan niin usein kuin voisi olla hyväksi. Mutta onhan tiedostaminen jo hyvä alku.
Sananvapaus tuo mukanaan vastuun sanojensa seurauksista.