tiistai 11. joulukuuta 2007

Tuuli kuljettaa

Anne-Marin innoittamana muisteloin tässä viime kesän purjehduskokemuksia. Veneemme on 6m Fabola Campus nostokölivene. Neljännesvuosisadan vanha, mutta ihan hyvässä kunnossa. Purjeet tosin ovat jo aika virttyneet ja pahasti pussilla. Meitä on veneellä useampi omistaja ja ensi kesäksi haaveilemme uusista purjeista. Tuon kokoisella veneellä myös myrskyfokka olisi kova sana. Seuraavassa vähän aiemmin kirjoitettua tarinaa:

"Lähtiessä tuuli oli ihan hyvä, vaan palatessa oli tyyntynyt. Niinpä olikin aikaa puuhastella, kun pursi kulki käytännössä omine hyvineen. Ja purjehtiminen muka on vaikeaa! Sisätiloissa etsittiin tavaroille paikkoja, ja ulkona siistittiin köysien päitä.

Mukavinta oli kuitenkin muistella, miten veneen kippari saaren rantaan ankkuroidessa oli mystisesti loikannut veneestä. Matkaa rantaan oli vain metri, ja keulassa oltiin jo valmiina astumaan maihin. Silloin kuitenkin perästä kuului ruma sana, ja juuri ehdin kääntyä katsomaan huomatakseni kipparin loikkaavan veteen, näköjään ihan tarkoituksella. Ja sitä sitten vaan ihmettelemään. No, selvisihän se. Ankkuriköysi kun ei ennakko-odotuksista poiketen ollut määräänsä pidempi, eikä tietenkään kelluvaa sorttia, joten kiirehän siinä tuli, ja äkkinäinen oli ratkaisukin. Kaikkea sitä sattuukin - tekevälle.

Ja ehdittiin siinä sitten paluumatkalla kaiken aherruksen ohessa hypätä uudelleenkin veneestä, tälläkin kertaa ihan vakaalla tarkoituksella, joskin vain huvittelumielessä. Onneksi ymmärsimme suorittaa toimenpiteen vuorotellen, jotta saatiin kännykkäkameran muistikortille oikein hyvä bittikokoelmakin. Ehkä on kuitenkin parempi laittaa tähän ihan toinen kuva.

Tämä veneestä poistumisen teema oli esillä myös edellisellä reissulla. Silloin aiheutti erään isän takapuoli tilanteen, jossa poika putosi veneen kannelta ihan viime metreillä, kun jo oltiin onnellisesti palattu laituriin. Molskaus oli hyvä, ja ilme näkemisen arvoinen. Vähän kyllä epäilyttää, oliko tämäkin hyppy sittenkin tahallinen, kun en minä mitään kontaktia huomannut..."

Vene nostettiin vesiltä tuossa marraskuussa, kun alkoi tulla jäätä. Siinä yhteydessä myös huomattiin, ettei painolastisäiliössä ollut koko kesänä ollut vettä lainkaan, koska täyttöreikien tulpat olivat yhä tiiviisti paikoillaan! Ajatus uusin purjein ja painolastisäiliö täytettynä purjehtimisesta sai aikaan kiivaan kesän odotuksen. Jos kelit jatkuu tällaisina, niin täytyy varmaan lähteä porukalla tapaninpäivän purjehdukselle.

Ei kommentteja: