keskiviikko 26. maaliskuuta 2008

projekti: putkijalustasta kaappi

Värkkäsin akvaarion putkijalustasta tällaisen kaapin seuraavalla tavalla.

  1. Pohjalevyn nurkkiin sahataan alumiiniprofiilin kokoiset kolot, ja levy asetetaan lepäämään vaakaputkien päälle.
  2. 2x2 tuuman puusta tehdään jalustan pystyputkien pituiset palikat.
  3. Palikoiden yhteen särmään sahataan pystyprofiilin muotoinen ja kokoinen kolo koko pituudelta, jolloin palikasta tulee L-mallinen.
  4. Kun palikka painetaan kehikon pystyprofiilia vasten sisäpuolelta, on kokonaisuuden muoto jälleen 2x2 tuumaa. Alumiiniprofiili näkyy jalustan kulmissa, mutta sen vieressä kummallakin sivulla näkyy puuta.
  5. Liimapuulevystä tehdään sopivat seinälevyt päätyihin. Levyt kiinnitetään kalusteruuveilla 2x2 tuuman palikoihin, jolloin jalustan jalka jää levyn ja puutolppien väliin, ja kokonaisuus lukittuu paikoilleen. Alumiiniin ei tarvitse tehdä yhtään reikää.
  6. Ovien ympärille tehdään kehikko, joka peittää näkyvistä kulmien alumiinin, puupalikat, sekä akvaarion aluslevyn pehmikkeineen. Minä tein materiaalin puutteessa irto-osista, mutta kannattanee tehdä kokonainen.
  7. Sitten vain ovet, saranat saa hyvin kiinni niihin pystytolppiin.
  8. Itse käsittelin osat petsilakalla ennen kiinnitystä. Ulkopuolet ja pohjan kahteen kertaan, sisäpuolet kertaalleen.
Tämän projektin materiaalina on on ollut vanha kirjoituspöytä. Ei jäänyt riittävän suurta palaa, että etuseinän kehyksen olisi saanut yhdestä palasta. Paremmilla taidoilla, työkaluilla ja työtiloilla olisi saanut aikaan siistimmänkin toteutuksen, mutta idea toimi minusta loistavasti.

Valitettavasti ovet vielä puuttuvat kuvasta. Muutenkin eri työvaiheista olisi voinut ottaa paremmat kuvat, mutta tehköön joku sen, jos rakentaa vastaavan.

Ei kommentteja: