perjantai 21. maaliskuuta 2008

Poikkiteloin

Terapeutti koittaa opettaa, että saa tehdä niin kuin haluaa. Tai olla tekemättä. Kuitenkin, jos kaikki tekisivät näin... No, luultavasti hän vähän ampuu yli korostaakseen pointtiaan. En ole kenenkään orja. Minulla on yhtäläinen oikeus tehdä mitä haluan, kuin muillakin. Miten siis voin pitää tästä oikeudestani kiinni? Joskushan toiset tulevat väistämättä olemaan kanssani eri mieltä.

Voin yrittää olla nopein, vahvin ja nokkelin. Voin yrittää tavalla tai toisella päihittää muut, tukkia suut. Voin hankkia liittolaisia, joilla on samat intressit. Voin mennä niin pitkälle, kuin tarpeelliseksi näen. Voin vaikka tappaa, tai aloittaa sodan toista kansaa vastaan. Erittäin suoraviivaista ja yksinkertaista. Vaatii vain riittävästi voimaa, fyysistä, henkistä tai poliittista.

Voin yrittää käydä vaihtokauppaa, rakentaa molemminpuolista hyötyä. Tarjota tätä vastineeksi tuosta. Vaihdon välineet voivat olla mitä moninaisimpia; tavarasta ja palveluksista aina imarteluun ja hyvään omaantuntoon saakka.

Tiettyyn rajaan asti on mahdollista vältellä itseään vahvempia, sellaisia, joiden edessä joutuisi taipumaan tahtoaan vastaan. Elää itsevaltiaana omalla reviirillään.

On kuitenkin tehtävä valinta siitä, mitä haluaa, ja mikä on tärkeää, sillä kaikkea ei voi saada. Valintoja joutuu tekemään asioiden väliltä. Mitä minä saan pitämällä kiinni tästä, ja kannattaako sille uhrata tuo? Tullaan arvoihin. Arvoissa ylimmällä sijalla oleva, kaikkein tärkein asia uhrataan viimeisenä, ja arvoasteikolla matalammalla oleva häviää aina tärkeämmälleen tässä vertailussa.

Mitä siis teen, ja mitä valitsen, riippuu arvoistani. Mitä pidän tärkeänä itselleni, aina valintoja tehdessä on kyse siitä. Päivän jokaisessa, pienimmässäkin valinnassa. Joskus valintani eivät miellytä toisia. Kuitenkin tärkeistä asioista joustamiseen vaaditaan painavat syyt.

Tällaista tyhjänpäiväistä haihatteluahan tämä vain. =D

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kaukana tyhjänpäiväisestä haihattelusta! Pitkästi kirjoiteltu kierrellen ja kaarrellen, mutta ydinajatus on tärkeä. Meidän molempien terapeutit tolkuttavat meille samaa asiaa, mutta eri sanoin. Minulle sanotaan: "Sinulla on oikeus ottaa oma tilasi! Ota niin iso paikka kuin tarvitset - niin pitkin kuin poikinkin!". =) t.Tirsu