sunnuntai 8. kesäkuuta 2008

tunteet ovat todelliset

On tapahtunut paljon. Paljon ja ei mitään. Olen tunneihminen. Olen sitä, vaikka koitankin peittää järjellä tunteen äänen. Tunne on voimani ja moottorini - jarruni ja ohjauspyöräni. Liikun tai olen paikallani vain tunteen voimasta, järjellä ei ole minussa valtaa.

Äkkinäinen mieliteko tai innostuksen puuska voi saada minut liikkeelle. Voin lähteä metsästämään tiettyä tunnetta, jonka kuvittelen saavuttani suunnittelemallani tavalla. Saatan pettyä karvaasti, jos en sitä löydä. Tunteet ajavat minut pakosalle toisiin maailmoihin, seuraamaan muiden ihmisten elämää. Tunteet saavat minut pysymään paikallani.

Olen ollut aina varma, etteivät tunteet ole täysin totta, että ne ovat epätosia ja värittyneitä. Olen ollut varma, että järki löytää totuuden. Kuvitellut, että päättelemällä tai tutkimalla voi löytää oikean vastauksen, ja tunteet vain häiritsevät sen esiin kaivamista, johtavat logiikkaa harhaan.

Huomaan olleeni väärässä.

Tunteet ovat ainoa varmasti todellinen asia. Oman päättelyn rakenteista ja motiiveista on vaikea päästä totuudenmukaiseen käsitykseen. Tunteet manipuloivat ajattelua, joka on myös kokemusteni ja oppimiseni orja. Voin perustella itselleni asiat niin tai näin. Tunteeni kertovat sen, miten todella todella asioihin suhtaudun. Tunteet nousevat minusta aidosti, siitä toiminnasta, niistä olosuhteista, ja ennen kaikkea niistä ajatuksista, joiden keskellä elän.

Niinpä oppiakseni jotakin itsestäni, voisin koettaa keskittyä enemmän tunteisiini. Kuuntelemaan itseäni. Ehkäpä niistä löytyy jotakin arvokasta.

2 kommenttia:

Kami kirjoitti...

Hyvin tiivistetty. Tunteissa vaan tuppaa olemaan se, että niitä voi "huijata" esiin. Niitä voi jossain määrin tietoisesti kontrolloida ja provosoida. Syöttämällä mielikuvia.

Jotkin ihmiset ovat taas täysin sitä mieltä että esim. rakkaus on enimmäkseen vain päätös, ja se on heille varmasti ihan totta.

Jr. Jones kirjoitti...

Joo, mutta tunne on silti aina aito reaktio vallitseviin "olosuhteisiin" ajatuksineen päivineen. Logiikka ja ajattelu on tässäkin tapauksessa se, joka huijaa. Todennäköisesti kuitenkin parasta tässäkin olisi tarkastella noiden molempien elementtien yhteistyötä ja suhdetta toisiinsa.